Vijesti

Kako znati i pravilno odrediti koji poklopac Vam točno treba?

Prilikom odabira poklopca potrebno je uzeti u obzir nekoliko čimbenika: dimenzije, nosivost (mjesto ugradnje) i cijena.

DIMENZIJE

Poznavanje dimenzija šahta posebno je važno kada tražite odgovarajući poklopac.

Poklopci se proizvode i navode (uglavnom) po veličini tzv. svijetlog otvora, što je veličina otvora samog šahta. Budući da poklopac mora sigurno sjediti, veličina svijetlog otvora ključna je mjera koju trebate uzeti u obzir kod određivanja veličine poklopca. Taj otvor obično se mjeri i izražava u milimetrima (mm) i može biti kvadratan (npr. 450 x 450 mm), pravokutan (npr. 450 x 600 mm) ili kružni (npr. promjer 450 mm).

Da biste izmjerili veličinu svijetlog otvora za svoj poklopac, morate uzeti mjere od unutarnjih stijenki šahta, od jedne do druge strane. Ako je rupa kvadratna ili pravokutna, morat ćete izmjeriti i širinu i visinu, a ne samo širinu/promjer kao kod kružnog otvora. Također ćete trebati izmjeriti dubinu od ruba asfalta do mjesta na kojem će se nalaziti poklopac, poznatu kao dubina okvira, kako biste osigurali najtočnije moguće mjerenje.

Kanalizacijski poklopac ne smije biti premali jer postoji opasnost od pada u okno. Često poklopci dolaze u kombinaciji sa odgovarajućim okvirom radi sigurnijeg „instaliranja“ i kompatibilnosti.

Drugim riječima, kod ugradnje treba uzeti u obzir i okvir jer se dimenzije mogu povećati nakon ugradnje. Na primjer, okrugli poklopac šahta promjera npr. 600mm imat će šire dimenzije kada se doda okvir.

NOSIVOST

#HEDONE poklopci su su u skladu s EN124/EN124-2/EN124-5 i EN1433 standardom koji su redovito kontrolirani od europskih ovlaštenih akreditiranih institucija.

Standard EN124, EN124-2 svrstava proizvode na skupine i razrede minimalne nosivosti prema mjestu predviđenom za ugradnju:

razredi minimalne nosivosti prema mjestu predviđenom za ugradnju

DOBRO JE ZNATI

#Standard EN124 određuje da ako postoji bilo kakva sumnja u razred koji će se koristiti, mora se odabrati viša klasa. Razred nosivosti ne može biti jedini kriterij odabira poklopca naročito ne u razredu D400 u kojem naručitelj i projektant snose odgovornost da ugrađeni poklopac zadovoljava sve kriterije prometnih uvjeta na mjestu ugradnje.

CIJENA

Cijena poklopca šahta uvelike ovisi o kvaliteti i korištenim materijalima. O tome smo više pričali u prethodnoj objavi. Dok na kvalitetu nažalost ne možete utjecati kao kupac, dobro je znati koja je korelacija između cijene i korištenog materijala. Na primjer, plastika i stakloplastika su relativno jeftini materijali s mnogim prednostima, ali ne mogu podnijeti veća opterećenja. S druge strane, najčvršći i najkvalitetniji poklopci su od željeza koje je burzovna roba, pa je i  logično je da su takvi poklopci i najskuplji. No, ovisno o veličini i projektu, još uvijek se mogu pronaći kvalitetni poklopci za šahtove po pristupačnim cijenama.





Na našem webu možete pogledati sve vrste kanalskih poklopaca koje Hedone ima u svojoj ponudi. Poklopce ali i sve druge proizvode možete pretraživati po vrsti materijala, nosivosti kao i po obliku .

Za više informacija posjetite

https://hedone.hr/kategorija-proizvoda/poklopci/

Obratite nam se s povjerenjem. Naš stručan tim stoji Vam na raspolaganju.

Odgovori