Vijesti

Svakom loncu, pardon, šahtu poklopac

Prošli put smo govorili kako su oblik, nosivost i cijena parametri za osnovne smjernice izbora poklopca koj odgovara Vašim potrebama. Dok je cijena uglavnom podložna promjenama zbog kretanja sirovina na tržištu, oblik i nosivost su uglavnom fiksne stavke. Zadržat ćemo se danas još malo na njima i pojasniti neke zanimljivosti vezano uz njih.

Spominjali smo već standard EN 124. Prema tom standardu poklopce svrstavamo u grupe i kategorije nosivosti kao je prikazano u tablici niže:

GrupaMinimalna klasaPrikladno područje za ugradnjuMaksimalno ispitno opterećenje
Grupa 1A15Pješačke površine i biciklističke staze bez pristupa vozilima15 kN (1,5 tona)
Grupa 2B125Kućni prilazi i pješačka područja s rijetkim pristupom vozila125 kN (12,5 tona)
Grupa 3C250Parkirališta i područja usporenog prometa. Također za slivničke rešetke u određenim područjima kolnika250 kN (25 tona)
Grupa 4D400Glavne ceste i autoceste visokog inteziteta prometa400 kN (40 tona)
Grupa 5E600Područja za teške uvjete rada kao što su skladišta i dokovi600 kN (60 tona)
Grupa 6F900Područja s iznimno velikim opterećenjem kao što su zračne luke900 kN (90 tona
BS EN 124 Klasifikacije opterećenja

Ovi poklopci šahtova izrađeni su od lijevanog/nodularnog željeza.

Također, postoji i FACTA klasifikacija ili standard. FACTA standard se obično primjenjuje na poklopce koji su izrađeni od čelika i koje se ne postavljaju u prometnim područjima gdje su brzine veće od 30 Km/h. HEDONE poklopci spadaju u EN 124 klasifikaciju tako da nećemo ulaziti u detalje FACTA standarda.

Standardni poklopac ili poklopac za ispunu?

Standardni poklopci su svakodnevni poklopci kakve najčešće viđamo po cesti i u pravilu se postavljaju u ravnini sa površinom. Zato su i prilično vidljivi. Na njima često možete vidjeti oznake kao što su oznaka proizvođača, BS EN 124 ili FACTA klasifikaciju i ponekad koja je namjena poklopca, odnosno što se nalazi ispod (kao što je voda, kanalizacija, CCTV itd.).

Poklopci za ispunu ili „udubljeni poklopci“ imaju udubljenu ladicu(prostor) koja omogućuje postavljanje blokova za popločavanje, estrih ili druge materijale koji se polažu unutar tog prostora kako bi se poklopac zakamuflirao u okolini. Obično ćete vidjeti samo obrise poklopca na tlu, a primijetit ćete ih u pješačkim zonama na glavnim ulicama i u trgovačkim centrima (gdje bi se pokrov od lijevanog/nodularnog željeza previše isticao).

Ponovit ćemo sada još jednom materijale od kojih se najčešće izrađuju poklopci.

Poklopci od lijevanog/nodularnog željeza su najčvršći, najotporniji dostupni poklopci, koji mogu nositi maksimalna opterećenja do 90 tona. Nodularno željezo često se smatra najboljim izborom, budući da je manje krto i ne korodira tako brzo kao lijevano željezo. Poklopci izrađeni od nodularnog željeza također imaju veći omjer čvrstoće i težine od svojih ekvivalenata od lijevanog željeza, što ih čini sigurnijim za rukovanje i ugradnju. Obje vrste željeznih poklopaca danas možemo naći u proizvodnji, a prednost je što su prikladni za svaku od klasa prema standardima BS EN 124 i idealni su za brza područja s velikim prometom. To ih čini najrasprostranjenijim, međutim, oni mogu biti nepotrebni u slabo prometnim ili pješačkim područjima.

Poklopci od pocinčanog i nehrđajućeg čelika su lagani ali iznenađujuće čvrsti, i alternativa su željeznim poklopcima. Lako se postavljaju i obično mogu izdržati do 17 tona težine, što ih čini idealnim za kućne prilaze. Međutim, nisu prikladni za velike brzine, prometna područja kao što su glavne ceste i autoceste. Ovi poklopci češće se klasificiraju FACTA klasom opterećenja.

Polipropilenski poklopci obično se koriste samo u ‘lako’ nosivim područjima kao što su vrtovi, pješačke staze ili kućni prilazi. Oni čine idealne poklopce za baze inspekcijskih komora tzv PPIC komore.

Postoje također i neke druge vrste materijala, kao što je aluminij koji se koristi za udubljene poklopce, pa čak i kompozitni materijali kao što je željezni poklopac/polipropilenski okvir koji nude prednosti oba materijala, ali oni prije spomenuti su najčešći. Kada je riječ o odabiru, najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je nosivost i opterećenje koju poklopac mora podnijeti s obzirom na primjenu.

Brtva, što je to?

OK, sa malo boljim znanjem i razumijevanjem vrste, veličine/oblika, materijala, opterećenja i nosivosti poklopaca, lako je moguće da se vaš izbor, s obzirom na vaše zahtjeve, sveo na svega par modela. No, tu je još jedna bitna stavka. Brtva!

On možda nije toliko važna kao veličina ili nosivost poklopca, ali poznavanje razlika u brtvama moglo bi utjecati na vašu odluku o kupnji poklopca. Pa pojasnimo ukratko i njih.

Nebrtvljeni poklopci/poklopci bez brtve znači da nema brtve između poklopca i okvira, a poklopac jednostavno sjedne na svoje mjesto. Često se nazivaju poklopci sa “jednostavnim sjedištem“. Ovi poklopci nisu hermetički zatvoreni i neprikladni su za primjene kao što su odvodni sustavi zbog prisutnosti loših mirisa ali zato takvi poklopci mogu biti ušteda kod onih šahtova gdje se nalaze kabelovi.

Poklopci s jednom brtvom preko „jezičca“ s jedne strane i utora s druge stvaraju hermetičku brtvu između poklopca i okvira. Većina standardnih poklopaca proizvodi se s jednom brtvom i može spriječiti izlazak neugodnih mirisa i ulazak vode kada je utor za brtvljenje ispunjen mašću ili jednim gumenim “O” prstenom, što ih čini idealnim za odvodne šahtove.

Poklopci s dvostrukom brtvom imaju isti spoj kao kod jedne brtve, samo dvostruki. Djeluju bolje u sprječavanju istjecanja zraka/mirisa, ali samo pod uvjetom da šaht nije pod pritiskom. Ova vrsta brtve često se koristi kada se šahtovi za odvodnju nalaze unutar zgrada. Ako trebate spriječiti izlazak neugodnih mirisa, svakako vam je potreban nepropusni poklopac. Hoćete li odabrati jednostruku ili dvostruku brtvu, ipak će ovisiti o tome hoće li poklopac biti pod pritiskom.

Ponekad je, međutim, izbor brtvljenja već napravljen za vas. Na primjer, ako trebate poklopac od nodularnog željeza D400 za autocestu, dvostruki trokutasti modeli često su najbolji. Ovi poklopci dostupni su samo nezabrtvljeni jer svaki trokutasti poklopac sjedi na okviru samo na tri mjesta, što onemogućuje brtvljenje.

I još par sitnica za kraj kao primjer.

Uobičajena zamka kod izbora poklopaca je podcjenjivanje potencijalnih opterećenja koja vaš poklopac može izdržati. Ako vam je, na primjer, potreban poklopac za šaht u vašem vrtu, onda će za taj posao odgovarati poklopac od A15 nosivosti/opterećenja. Ako vam je s druge strane potreban za vaš prilaz, trebat će vam onaj s višom klasom opterećenja koji je izrađen od izdržljivijeg materijala; odgovarao bi npr. željezni poklopac s oznakom B125… ali ne zaboravite uzeti u obzir maksimalnu nosivost koja se može očekivati u tom području — karavan ili kamper možda će trebati poklopac koji ima veću nosivost od B125!

Ako želite da se vaš poklopac  stopi s okolnim područjem, onda bi onaj s čeličnom ugradnjom i ispunom mogao biti najbolji, ali samo ako se nalazi u području slabog intenziteta prometa gdje brzine ne prelaze 30 Km/h. Za područja visokog intenziteta, gdje promet premašuje ove brzine, vaš jedini izbor materijala bit će između lijevanog željeza ili nodularnog željeza, budući da niti jedna druga vrsta neće biti sigurna za upotrebu.

Zlatno pravilo kojega treba slijediti jest, ako ste u nedoumici, uvijek ići na višu kategoriju nosivosti i opterećenja. Daleko je bolje precijeniti nego podcijeniti zahtjeve za opterećenje kada su u pitanju poklopci šahtova i pristupni poklopci.

Da zaključimo. Odabir novog poklopca šahta ili zamjena starog može biti vrlo jednostavan posao. Ako znate veličinu i opterećenje, lako ćete odabrati vrstu kao i brtvu. Ključ svega je u znanju. Nadamo se da Vam je i ovaj kratki vodič pomogao donekle u tome.

Na našoj stranici možete pronaći većinu poklopaca za sve primjene i koji će odgovarati većini namjena. No, kao i uvijek, naš tim uvijek je spreman odgovoriti na sva vaša pitanja i ponuditi savjete ako trebate bilo kakvu pomoć pri odabiru pravog poklopca za vaš projekt.

Za više informacija posjetite

https://hedone.hr/kategorija-proizvoda/poklopci/

Obratite nam se s povjerenjem. Naš stručan tim stoji Vam na raspolaganju.

Odgovori