Vijesti

Oznaka EN 124-2, što je to?

Znate li što znači i označava oznaka EN 124-2 (HRN EN 124-2:2015) koju ćete vidjeti na svakom kanalskom poklopcu i rešetki? Pritom mislimo na sve one koje ćete redovno „sretati“ pod svojim nogama i koji se nalaze postavljeni na za to predviđenim mjestima, bilo javnim površinama ili privatnim prostorima.

Zapravo i nije teško pogoditi.

Radi se o određenoj normi i oznaci da proizvod zadovoljava sve potrebne uvjete postavljenje na razini EU za tu kategoriju proizvoda, konkretno EN(european norm) 124 – poklopci za slivnike i kontrolna okna za prometne i pješačke površine,a onaj -2 dio dodatno označava skupinu poklopaca za slivnike i kontrolna okna izrađeni od lijevanog željeza; sve zajedno (EN 124-2:2015). Područje primjene (EN) : „This European Standard is applicable to the heads of manholes and manholes made of cast iron with flake graphite and/or cast iron with nodular graphite, whether combined with concrete or not, with a clear opening up to and including 1 000 mm for covering drains, manholes and inspection chambers for installation within areas subject to pedestrian and/or vehicle traffic.“

Naravno, kada se radi o hrvatskim proizvodima onda dolazi još prefiks HRN koji u kompletu označava hrvatski normativni dokument za taj proizvod, odnosno skupinu proizvoda (HRN EN 124-2:2015). Pri tome mislimo da svi dijelovi i elementi odvodnje na prometnim površinama moraju zadovoljiti veoma strogu sigurnosnu regulativu. Osim što sam proizvođač mora zadovoljiti sve postavljene norme u proizvodnom procesu kao i samostalno nadgledati proizvodnju proizvoda, također sukladno EN124-2:2015 proizvodnja je dodatno pod nadzorom neovisne kontrolne institucije, koja nadzire proizvodnju i izdaje odgovarajuće certifikate o nadzoru proizvodnje i certifikate o proizvodima. Sve u svemu to znači da svi ti proizvodi prolaze prilično rigorozne kontrole prije nego ugledaju svjetlo dana.

I to je sasvim u redu, s obzirom oni moraju služiti dodatnoj sigurnosti u prometu, a ne ugrozi, kako vozila, tako i pješaka.

Postoji tu još cijeli niz praktičnih pravila kod recimo poklopaca klasa nosivosti B125, C250, D400, E600 i F900 koji u okviru moraju imati prsten od tvrdog elastomera koji osigurava stabilan nasjed poklopca u okvir i tihu eksploataciju bez buke koja bi mogla nastajati prolaskom prometnih sredstava preko poklopaca.  Isto tako proizvodi iz ove kategorije sa tzv šarkama-zglobom, ugrađuju tako da se obvezno zaklapaju u smjeru vožnje. Logično, zar ne?

Klasifikacija nosivosti proizvoda, a koju smo dodatno pojasnili u našim ranijim objavama, označava se  oznakama od A15-F900 i također je postavljena sukladno standardu EN 124:2015. Podsjetimo se, klasifikacija nosivosti  određuje ili daje preporuku kod odabira određene klase proizvoda s obzirom na mjesto ugradnje, no konačan izbor klase je na krajnjem korisniku odnosno projektantu ali ipak (ne)pisano pravilo je da kod eventulanih dvojbi u izboru, obavezno se odabire viša klasa.

Zanimljivo je spomenuti i da su norme nekad, zbog prometne sigurnosti ili sprečavanje pristupa u okno, uvjetovale minimalnu masu poklopca ali danas se to, posebno kod klasa nosivosti B125, C250, D400, E600 i F900 postiže dodatnim zaporkama, vijcima ili na drugi način.

Odgovori